Wrakkenmuseum

Het wrakkenmuseum is een cultuurhistorisch museum in de plaats Formerum op het eiland Terschelling.

 

Oorsprong

De eigenaar van het museum is Hille van Dieren. Hij is wrakduiker en verzamelt al sinds 1975 de spullen die hij heeft opgedoken rondom het eiland Terschelling. In het museum zijn veel rare stukken te vinden die hun oorsprong vinden in 1650 tot nu. Het museum is gevestigd in een monumentale boerderij uit 1859. In 1905 verging er bij het eiland een Noors barkschip, genaamd de Cyprian. Van delen van dit schip is het dragende gedeelte van het museum gemaakt.

 

Boerderij

Sinds 1976 zijn er door verschillende wrakduikers uit Terschelling 150 scheepswrakken opgedoken. De duizenden opgedoken onderdelen uit deze wrakken zijn zowel afkomstig van oude als moderne schepen. In de boerderij is een tentoonstelling te vinden die veel verschillende voorwerpen laat zien. Denk hierbij aan spullen die zijn aangespoeld op het strand, spullen uit aangespoelde containers, flessenpost en natuurlijk de onderdelen uit de opgedoken wrakken. Ook is er een speciale tentoonstelling over het goudschip Lutine.

 

Museumtuin

De museumtuin bevindt zich rondom het museum en hier worden veel grote stukken tentoongesteld. Voorbeelden van deze stukken zijn ankers, kanonnen en zelfs de toren van een Engelse onderzeeboot. Achter de museumtuin is ook nog de piratentuin te vinden, waar een echt piratenschip ligt.

 

Locatie

Wrakkenmuseum
Formerum Zuid 13
8894 KH Formerum
0562 – 44 93 05
www.wrakkenmuseum.nl