Vuurtoren Brandaris

Op Terschelling staat vuurtoren de Brandaris. De vuurtoren is een imposant gebouw en dateert uit 1594. In datzelfde jaar begon Willem Barentz aan zijn eerste tocht. De toren wordt door de eilanders de toer genoemd.

 

Geschiedenis

De Brandaris is vernoemd naar Sint Brandarius. In de Middeleeuwen stond in West-Terschelling de Sint-Brandariuskerk. Deze kerk werd in 1323 gebouwd en de toren diende als baken voor de scheepvaart die op weg was naar Amsterdam via de Zuiderzee. Dit was nodig, omdat de doorvaart tussen Vlieland en Terschelling erg nauw is en de eilanden vanuit de Noordzee erg op elkaar lijken. In 1570 stortte de toren in zee, omdat het eiland zich geleidelijk verplaatst. Er moest dus een nieuwe toren gebouwd worden en dat gebeurde pas in 1592. Echter, de toren stortte in wegens het gebruik van slechte bouwmaterialen. Er werd weer een nieuwe toren gebouwd en deze was klaar in 1594. In 1837 werd de toren verbouwd, zodat het kon dienen als de eerste Nederlandse vuurtoren met een draaiende fresnellens. Ook zijn toen de trapkoker en lichthuis bevestigd. Door de invloed van de zee en het weer moet de vuurtoren regelmatig onderhouden worden. In 2010 is de toren volledig opnieuw gevoegd. Ook heeft vuurtoren speciale verlichting, zodat er geen vogels tegenaan vliegen.

 

 

Feiten over de vuurtoren

  • De vuurtoren is gebouwd met baksteen, natuursteen, hout en gietijzer als materialen.
  • De toren heeft een hoogte van 53,7 meter.
  • De vuurtoren telt 6 verdiepingen en 225 treden.
  • Het licht van de vuurtoren bevindt zich op een hoogte van 55,5 meter.
  • Het licht heeft een sterkte van 3.500.000 candela en geeft om de 5 seconden een schitterlicht.

 

Toegankelijkheid

Voor publiek is de vuurtoren niet toegankelijk. De vuurtoren wordt sinds enkele jaren wel gebruikt als trouwlocatie. De trouwzaal bevindt zich op de eerste verdieping in de vuurtoren. De vuurtoren wordt dagelijks bemand en doet dienst als de zeeverkeerscentrale van het hele waddengebied. De torenwachter houdt het gebied tegenwoordig in de gaten met digitaal materiaal.

 

Locatie

Vuurtoren Brandaris
Brandarisstraat 2
8881 AW West-Terschelling