Pondkoek

Pondkoek is een typisch Terschellinger plaatkoek. Het smaakt een beetje naar een combinatie van speculaas en taaitaai. De pondkoek is er in meer soorten en bij veel bakkers op het eiland te verkrijgen.

 

Oorsprong

Vroeger werden er restjes verwerkt in de bakkerij en dat overblijfsel werd de pondkoek genoemd. Er werden restjes deeg gemengd met een kruidenmengsel en dit zorgt voor de unieke smaak van de pondkoek. Al generaties lang wordt de pondkoek gegeten door de bewoners van Terschelling en door de toename van het toerisme kennen ook veel mensen van buiten het eiland deze koek. Het is al een tijd geen overblijfsel meer, maar juist een echt streekproduct uit Terschelling geworden. In veel horecagelegenheden wordt de pondkoek ook geserveerd.

 

Soorten

De pondkoek is er in twee soorten:

 

  • Gewone pondkoek. De gewone pondkoek is van kleur licht of donker en wordt voornamelijk als koekje bij de koffie of thee gegeten.
  • Opgespoten pondkoek. De opgespoten pondkoek bestaat uit de gewone pondkoek die is opgevuld met een laag spijs. Boven op de koek wordt glazuur toegevoegd en een mengsel van slagroom en botercrème. Vaak wordt deze ook nog versierd met chocolade en fruit. Op een verjaardag is deze soort van pondkoek vaak niet te missen.