Vuurtorens Schiermonnikoog

De Waddeneilanden staan natuurlijk bekend om haar vuurtorens. Schiermonnikoog heeft niet 1 maar 2 vuurtorens, de Noordertoren en de Zuidertoren. Ze zijn beide verschillend van kleur. De witte Zuidertoren is momenteel alleen nog in gebruik als zendmast. De rode Noordertoren is vandaag de dag nog 24 uur per dag bemand.

Zuidertoren

De Zuidertoren werd gebouwd in 1854 en is volledig wit geschilderd. Schiermonnikoog plaatste meerdere torens op het eiland om de schepen beter te kunnen begeleiden langs ondiepe wateren rondom het eiland. In 1910 heeft de Buitentoren (De Noordertoren) een nieuw draailicht gekregen, waardoor de schepen beter begeleid konden worden. De overige torens werden hierdoor overbodig. De Zuidertoren verloor haar functie als vuurtoren en werd een watertoren. Tot 1992 was de Zuidertoren een watertoren met een waterreservoir en toren werd vervolgens door KPN overgenomen in gebruik genomen als antennetoren. In juni 2018 kwam de toren in handen van de eilander bewoners en zij verbouwden de toren tot een museum. Meer informatie over het museum? Klik dan hier.

Noordertoren

De Noordertoren is net als de Zuidertoren gebouwd in 1854. In 1910 heeft de Noordertoren een nieuw draailicht gekregen, waardoor de schepen beter begeleid konden worden. De bewoners hebben in 1998 de toren rood laten verven. Vandaag de dag wordt de Noordertoren nog steeds 24 uur per dag bemand. Naast het in de gaten houden van de scheepvaart worden er weerberichten verstrekt voor de kustwateren.

Locatie

  • Noordertoren
    Vuurtorenpad 28
    9166 RW Schiermonnikoog
  • Zuidertoren
    Torenstreek 22
    9166 LK Schiermonnikoog