Vuurtoren Ameland

Op Ameland staat de vuurtoren van Ameland, deze staat ook wel bekend als Bornrif. De vuurtoren is gebouwd in 1881 in opdracht van Koning Willem III.

 

Geschiedenis

De toren is ontworpen door Quirinus Harder en gebouwd door gieterij Nering Bögel in Deventer. Alle delen van de vuurtoren zijn per boot verscheept naar Ameland om op de precieze locatie de elementen op elkaar te plaatsen. De verlichting in de toren werd voor het eerst ontstoken op 10 mei 1881. De schepen op zee werden op deze manier gewaarschuwd voor gevaarlijke gronden voor de kust van Ameland. Door de samenkomst van verschillende zeestromen voor de kust kon dit een best gevaarlijk stuk zijn. Na de Tweede Wereldoorlog was het tijdelijk nodig om een zeer zwakke noodoptiek op de toren te plaatsen. Als gevolg hiervan kreeg de vuurtoren de bijnaam schemerlamp. Deze zwakke noodoptiek werd vervangen in 1952 door een optiek van de voormalige vuurtoren bij Ouddorp. In 1988 heeft er nog een verandering aan de vuurtoren plaatsgevonden. Zo kwam er een nieuw lichthuis op de toren waaraan een radarantenne bevestigd was. Het oude lichthuis is nu te vinden op het dak van Maritiem Centrum Abraham Fock in Hollum.

 

Feiten over de vuurtoren

 

  • De vuurtoren is gebouwd met gietijzer als bouwmateriaal.
  • De toren heeft een hoogte van 55,3 meter.
  • De vuurtoren telt 15 verdiepingen.
  • Het licht van de toren bevindt zich op een hoogte van 58 meter.
  • Het licht heeft een sterke van 4.400.000 candela en geeft per 15 seconde een groep van 3 schitteringen.

 

Toegankelijkheid

Sinds 1982 is de vuurtoren van Ameland een rijksmonument en deze werd tot 2005 gebruikt door de kustwacht. In 2004 is de vuurtoren eigendom geworden van de gemeente Ameland. Sinds 26 maart 2005 is de vuurtoren weer toegankelijk voor toeristen en dient het als museum. Bovenin de toren is de werkkamer ingericht zoals deze vroeger door de vuurtorenwachter gebruikt werd en verder dient de toren als expositieruimte. Ook is het mogelijk om te trouwen in de vuurtoren, dit is wel uitsluitend mogelijk buiten de openingstijden. Het huwelijk zal worden gesloten op de tweede verdieping waar ruimte is voor ongeveer 25 personen.

 

Locatie

Vuurtoren Ameland
Oranjeweg 57
9161 CB Hollum